Η Μακεδονία είναι Ελληνική;

Image

Θα κάνουμε μία ανάλυση για το μακεδονικό ζήτημα, από την σκοπιά του εσωτερικού παρατηρητή, με βάση λογικά και πολιτικά κριτήρια. «Μακεδονία» επί της ουσίας δεν είναι τίποτα άλλο από μία λέξη που περιγράφει μία γεωγραφική περιοχή, δυτικά της θράκης. Η μεγάλη γεωπολιτική σημασία της, και η κληρνομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δημιουργεί αυτήν την δυναμική γύρω από την Μακεδονία.
Η περιοχή η οποία περιγράφεται με τον όρο «Μακεδονία» άλλαξε με τους αιώνες. Στους προ ελληνιστικούς χρόνους Μακεδονία είναι η πολύ περιορισμένη περιοχή γύρω από την Πέλλα, πριν ο Φίλιππος ο Β’ την επεκτείνει προς όλες τις κατευθύνσεις, οι ρωμαίοι ως επαρχία Μακεδονία εννοούν μία ακόμ απιο διευρυμένη περιοχή, οι Βυζαντινοί αστοχούν πλήρως, και μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η περιοχή ξαναπροσδιορίζεται όπως σήμερα. Συνεπώς η Μακεδονία ως περοοχή δεν είναι ελληνική, τουλάχιστον όχι ολόκληρη.

Image
Ως πολιτιστικός όρος, η Μακεδονία μπορούμε να πούμε πως δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα ξεχωριστό, εκτός από τον τόπο τον οποίο περιγράφει. Δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που έχουν οι άνθρωποι, η κληρονομιά ή κάποιο άλλο ειδοποιό στοιχείο, το οποίο να χαακτηρίζεται ως μακεδονικό. Εάν υπάρχει κάτι ,αυτό έχει να κάνει με τον τόπο της προέλευσης, και όχι με τον χαρακτήρα που δίνει η προέλευση αυτή. Για παράδεγμα οι παραδοσιακές μακεδονικές φορεσιές δεν έχουν κάτι το μακεδονικό, απλά είναι από την μακεδονία. Το αγγλικό χιούμορ όμως, η γαλική μύτη, η τουρκική κουζίνα, η ρωμαϊκή λογοτεχνία έχουν να κάνουν με κάτι περισσότερο από την τοποθεσία προέλευσης.
Ομοίως μπορούμε να πούμε για τους Μακεδόνες. Όπως ο Κώστας Μακεδόνας, Μακεδόνες είναι όσοι κατάγονται από την Μακεδονία. Τίποτα άλλο δεν τους χαρακτηρίζει, το οποίο να είναι καθολικά αποδεκτό ως μακεδονικό χαρακτηριστικό. Σίγουρα τον 3ο αιώναι π.Χ. θα μπορούσες να ξεχωρίσεις έναν Μακεδόνα από έναν Αθηνάιο, ακόμα και αν τους συναντούσες στην Αλικαρνασσό. Πλέον όμως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κέτι τέτοιο.
Κατά την αρχαιότητα, οι Μακεδόνες ήταν αναμφησβήτητα Έλληνες, όσο Έλληνες ήταν οι Αθηναίοι, οι Αργολείς και οι Ίωνες. Αμέσως όμως μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο πλυθυσμός ήταν τόσο δισκορπισμένος και οι σφετεριστές του θρόνου τόσο δυνατοί, που το βασίλειο έχασε την δύναμή του, κάτω από την πίεση της ανερχόμενης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Δικαιούται λοιπόν η FYROM να ονομάζεται Μακεδονία; Ναι, αφού όντως η επικράτειά της είναι ολόκληρη σε Μακεδονικό έδαφος. Δικαιούνται οι Έλληνες να απαιτούν να μην ονομάζεται Μακεδονία; Ναι, αφού άλλη τόση μακεδονική έκταση είναι εντός της ελληνικής επικρατείας. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν φανατικοί ή υστερόβουλοι Φυρομίτες εκφράζουν επεκτατικές βλέψεις, επιθυμία να ελευθερώσουν την υπόλοιπη Μακεδονία, τις αλησμόνητες πατρίδες τους, από την Ελληνική κατοχή. Αστεία πράγματα δηλαδή.
Άρα γιατί τόσος χαμός; Δυστυχώς η διπλωματία απαιτεί τέτοιες συμπεριφορές. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικεί με όλες τις τις δυνάμεις να μην υπάρχει όρος «Μακεδονία» στην ονομασία, μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιεί ως διπλωματικό χαρτί. Πολύ σωστά (διπλωματικά) δηλαδή ο πρωθυπουργός και οι αρχές της ΠΓΔΜ προσπαθούν να καπηλευτούν τον Μέγα Αλέξανδρο, ώστε το διπλωματικό τους επιχείρημα να είναι όλο και πιο ισχυρό σε περίπτωση που χρειαστεί να το ανταλλάξουν με κάτι άλλο. Και πολύ λάθος βέβαια η ελληνική διπλωματία έχει αμελήσει το θέμα, και η θέση μας δπλωματικά είναι κάκιστη. Δεν μπορούμε να πιέσουμε πλέον σε αυτόν τον τομέα, έχουμε ηττηθεί. «Macedonia» είναι ένα όμορφο κράτος των βαλκανίων.

Image
Τελευταίο σημείο, είναι η διαστρέβλωση της ιστορίας που κάνει η ΠΓΔΜ με διάφορες ενέργειες, εμφανίζοντας το ελληνιστικό βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως Μακεδονικό, όπου Μακεδονικό εννοείται ότι είναι πρόγονος της σημερινής Μακεδονίας, και όχι Ελληνικό. Με απλούς συλλογισμούς οποιοσδήποτε κάτοικος της ΠΓΔΜ μπορεί να καταλάβει πως η γλώσσα που μιλάει δεν είναι σχετική με αυτήν που ομιλούσε ο Φίλιππος Β’, όμως μία τέτοια σκέψη απωθείται μπροστά στο μεγαλείο των τεράστιων έφιππων αγαλμάτων που στήνονται συνεχώς. Χρυσαυγίτικη λογική. Όμως όπως είπαμε προηγουμένως, η Ελλάδα έχει ηττηθεί σε αυτό το ζήτημα, και η ιστορία γράφεται από τους νικητές.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s